Ayakkabı Modelleri ve Kullanımları

 Ayakkabı Modelleri ve Kullanımları
Okunuyor Ayakkabı Modelleri ve Kullanımları


Ayakkabılar çoğumuzun günlük giyimlerinde en önem verdiği parçalardan. Çok bilindik bir söz vardır: “Ayakkabıya verdiğin paraya acımayacaksın.” Günlük giyimlerde insanlar maalesef genellikle fiyat sebebiyle de daha alt klasman ayakkabılara yönelebiliyorlar. Ancak şu bir gerçek ki bir ayakkabıyı her sene ucuz almak yerine bir kere kaliteli almak daha mantıklı.

Fiyat kısmının da dışına çıkarsak ayakkabı konforu sağlık açısından (ortopedik olarak) da çok önemli bir konu. Gerek ayak gelişimi gerek mantar gibi hastalıklardan bizi koruması için kaliteli ve orijinal ayakkabıları tercih etmenin önemi çok fazla.

Ayak ve ayakkabı sağlığını korumak için neler yapmalıyız? Modellerine ve kullanımlarına göre ayakkabı çeşitleri nelerdir? Markastok Blog sizin için derledi!

Ayakkabı Sağlığı İçin Gerekenler

Ayakkabılarınız ne kadar ilgilenirseniz o kadar verim veren ömrü uzayan şeylerdir. Bakımı güzel yapılmayan bir ayakkabı ne kadar pahalı olursa olsun kısa süre içerisinde renk atabilir, parçalanabilir ya da yırtılmalar başlayabilir. Almanız gereken başlıca önlemler şöyle:

  • Ayaklarınız ayakkabının içerisinde bir gün boyunca durunca fark etmeseniz bile terler. Bu kapalı olan her ayakkabı için geçerlidir. Emilen ter ayakkabınızdan ortalama 24 saat içerisinde buharlaşır. Bu yüzden ayakkabınızı her gün değil 2-3 gün arayla kullanmanız hem ayakkabı hem ayak sağlığınız açısından önemlidir.
  • Ayakkabılarınızı rutubetli ortamda tutmamalısınız.
  • Etiketinde yıkanabilir yazmıyorsa yıkamamalısınız. Yıkanılabilir olsa da çamaşır makinesi yüksek devirli olduğundan ayakkabınıza hasar verebilir. Üzerindeki kirleri nemli bezli temizlemeniz yeterli olur.

  • Ayakkabınız deri ise mutlaka düzenli sprey, cila gibi bakımlarını yapmalısınız. Aksi halde kısa süre de ayakkabılarınız deforme olur.
  • Ayakkabınız kösele tarzıysa yağmurda kullanmayın. Köseler yağmurda deforme olurlar.
  • Bağcıklı ayakkabı kullanıyorsanız bağcıklarını açıp giymeli, açıp çıkartmalısınız. Çekecek harici giyim kesinlikle yanlıştır. Üstüne basmak ya da elinizle giymek topuk bölgesinde yırtılmaları kısa sürede gösterir.
  • Ayakkabınız süet ya da nubuk ise periyodik bakımlarını asla kaçırmamalısınız. Bakımı yaparken silikon kullanmadığınızdan emin olun. Mutlaka fırça ve silgi gibi materyaller kullanın.

 

Ayak Sağlığı İçin Gerekenler

Ayaklarınız gün içerisinde sürekli ayakkabı içinde kapalı kalırlar. Ne kadar rahat giyim tercih etseniz de bu durum ayak sağlığınızı etkiler. Ayağınızda yaşadığınız sorunlar ayakkabınıza, ayakkabınızdaki sıkıntılar ise ayaklarınıza direkt olarak etki eder.

  • Eve geldiğinizde mutlaka ayaklarınızı sıcak sabunlu su ile yıkayın ve 15 dakika oturun. Gün içindeki terlemeyi ayağınızda kurumadan yıkamak çok önemlidir. Bu durum mantar oluşumunu engeller. 15 dakika oturmak ise ayakta geçirdiğiniz güne nazaran kan dolaşımınızı düzenlemeye yardımcı olur.
  • Nasır oluşumunu engellemek için kremler kullanabilirsiniz. Ayrıca ponza taşı masajı da etkili olabilir. Özellikle topukta gerçekleşen nasırlar ayakkabının topuk bölgesine zarar verebilir.
  • Mümkün mertebe gerek evde gerek dışarıda %100 pamuklu çorap kullanın.
  • Her ne kadar kadınlar pek dinlemese de yüksek topuklu ayakkabılar ayak ortopediniz için ciddi sorunlar yaratır. Mümkün oldukça spor ve rahat ayakkabılar tercih etmeye çalışın.

Spor Ayakkabı Çeşitleri ve Kullanımları

Spor ayakkabı ağırlıklı olarak unisex kullanıma sahip bir ayakkabı çeşididir. Spor ayakkabıdaki asıl amaç ayağın maksimum konforla, uygun spor faaliyetlerini yapabilmesi, terletmemesi ve günlük kullanılacaksa rahat ettirmesidir. İşte spor ayakkabıdaki püf noktalar ve taktikler…

 

Futbol Ayakkabısı

Futbol çok geniş kitlelere sahip bir spor. Ülkemizde de halı saha maçları oldukça yaygın. Bu maçlarda krampon kiralamak sağlık açısından pek doğru değil. O yüzden sağlıklı ve rahat bir aktivite ya da spor hayatı için kendi kramponunuzu almanız çok önemli.

Bir kramponu seçerken en önemli etken ayağı ne kadar sardığıdır. Ayakkabıda boşluk şutlarınızın kalitesini düşürür.

Hafif ve dayanıklı olması gerekir. Krampon ne kadar hafifse, ayağınızda hissetmezseniz bilekleriniz o kadar rahat hareket eder.

Zemine göre seçim yapın. Sadece halı sahalarda oynayacaksanız çivili krampon tercih etmeyin. Gerçek çim saha için de plastik tabanlardan uzak durun.

Koşu Ayakkabısı

Koşu ayakkabısında da bazı önemli noktalar mevcut. Her şeyden önce asıl etken zaten rahatlık.

Zemini hissetmeyeceğiniz, air-yastık sistemli bir ayakkabı tercih etmenizi öneririz. Zemin ne kadar yumuşak gelirse o kadar yaylanır. Ayağınızdaki baskı ne kadar az olursa o kadar rahat koşarsınız.

Basketbol Ayakkabısı

Basketbol ayakkabıları cool ve kendine has tarzlarla meşhur bir spor ayakkabı modeli. Günlük giyimde de kombinleyebileceğiniz basketbol ayakkabıları spor ayakkabılar arasında en çok tercih edilenlerden olabilir.

Basketbol ayakkabısında en önemli kural esneklik ve taban. Ayakkabınız ne kadar esnekse o kadar rahat top sürebilir, zıplayabilir ve koşabilirsiniz.

Oynayacağınız zemine göre seçiminize dikkat edin. Asfaltta oynayacaksanız dikkat etmeniz tek kural tabanın çok sağlam olduğuna dikkat edin yoksa ayakkabı hızlı deforme olur. Salonda oynayacaksanız yumuşak taban seçmenizde fayda var.

Günlük Spor Ayakkabılar

Günlük spor ayakkabılarda en önemli etken esneklik, nefes alması ve rahatlık. Spor ayakkabının esnekliği gün içerisinde daha rahat hareket etmenize, hava alması ayakların terlememesine imkan sağlar. Kombinlerinizle uygulayabileceğiniz en rahat spor ayakkabılar Markastok’ta sizi bekliyor.

Erkeklerde Ayakkabı Çeşitleri ve Kullanımları

Genel olarak ayakkabı seçeneklerinin neredeyse sonu yok diyebiliriz. Başlıca ayıracak olursak spor ve günlük ayakkabılar dışında klasik modeller daha çok kendi içerisinde çeşitlere ayrılıyor.

Erkek klasik ayakkabı seçeneklerinde türleri şöyle ayırabiliriz:

Bağcıklı Ayakkabılar

Bağcıklı klasik ayakkabılar deyince bu kategoride Oxford, Derby, Bluncher’ı sayabiliriz. Günlük klasik giyimde, bir davette ya da iş hayatında tercih edilen gayet elverişli ayakkabılardır.

Tokalı Ayakkabılar

Erkek tokalı ayakkabılar kategorisinde Monk Straplar başta geliyor. Genellikle daha klasik tarzda olan Monk Straplar hafif topukla klasik görüntüyü artırabiliyor. Davetlerde tercih edilen tarzda ayakkabılardır.

Slip-On Ayakkabılar

Slip-On özellikle son zamanlarda moda olan bir ayakkabı türü. Bu alanda Mokasen, Loafer ve bazı botları sayabiliriz. Günlük klasik giyim için en ideal ayakkabı tarzı diyebiliriz.

Kadınlarda Ayakkabı Çeşitleri ve Kullanımları

Konu kadınlar olunca giyim de olduğu gibi ayakkabıda da modellerin sonu gelmiyor. Her yıl yepyeni tasarımlar ve renkler moda dünyasında kadın giyim ve ayakkabı ile buluşuyor. İşte kadınların ayakkabı modelleri.

Topuklarına Göre Ayakkabılar

Topuklu ayakkabı hem günlük hem klasik giyimde kadınların vazgeçilmezi haline gelmiş durumda. Kadınlarda topuklu ayakkabı çeşitleri;

  • Kedi Topuklu Ayakkabı: Topuk kısmı çok ince zarif ve alçak ayakkabılar.

  • Takunya Topuklu: Genelde tamamı ahşaptan ayakkabılar.
  • Lita Topuk: Sadece topuğu ahşap tarz ayakkabılar.
  • Makara Topuklu: Tam bir feminen ayakkabı… Kalından başlayıp incelen ve sonra kalına kavislenen ayakkabılar.
  • İskarpin Topuklu: Yüksek topuk deyince akla gelen tarz. Klasik sevenlerin ve davete gideceklerin tercihi olabilir.
  • Dolgu Topuk: Topuğu yüksek ve büyün şekilde yükselen topuklular. Geniş ve kalın bir görünüm sağlar.

  • Kama Topuk: Topuk kısmının dolgu şeklinde birleştiği uç kısmınınsa alçakta olduğu ayakkabılardır.
  • Platform Topuk: En rahat ve tarz duran topuklulardan biridir. Kalın ve destekli olması daha konforlu bir gün geçirmenizi sağlayabilir.
  • Pump: Herhangi bir bağı olmadan kemersiz olan topuklu ayakkabı modelleri.
  • Stiletto: Eski zamanlardan beri gelen en şık ve iddialı topuklu ayakkabılar diyebiliriz. Uzun topuklu, ince ve zarif bir görünümü vardır.

Kayışlarına Göre Ayakkabılar

Kayış ve kemerlerine göre ayakkabıları 3 kategoriye alıyoruz. Bilekten kayış, T kayış ve topuk kayış olarak ayırabiliriz. Kayış konusu rahatlığınızı çok etkilemese de görüntü ve tarz olarak ayakkabınıza farklı bir hava katabiliyor.

 

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın