Cilt Bakımı Nedir? Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?

 Cilt Bakımı Nedir? Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?
Okunuyor Cilt Bakımı Nedir? Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?

Son yılların en gözde ve önemli aktivitelerinden biri olan cilt bakımı git gide önem kazanıyor. Gündelik koşturmaca da farklı hava koşulları, makyajlar, yağlı beslenme, spor eksikliği cildimizi daha da yıpratıyor ve sağlığını bozuyor. Oldukça önemli olan cilt bakımı nedir ve nasıl yapılır?

Cilt bakımı; cildimizin daha parlak, pürüzsüz ve sağlıklı olması için gereken doğal, sağlıklı, herbal ve kozmetik ürünleri düzenli bir şekilde vücudumuza uygulama işlemidir. Dışarıdan sorunsuz gibi gözüken ciltlerde bile cilt bakım uygulamaları önemlidir. Çünkü cilt bakım ürünleri yalnızca cilt sorunlarını gidermeye değil, pürüzsüz ciltlerin görüntüsünü korumak amaçlı da kullanılan ürünlerdir.

Cilt Tipinizi Belirlemek

Cilt bakım ürünlerini kullanmadan önce yapılması gereken kriterler cildinizin eksiklerini tespit edebilmek, gereken ürünleri doğru ve güvenilir bir şekilde satın almak ve en önemlisi cilt tipinizin ne olduğunu bilmektir. Cilt tipleri 4’e ayrılır. Bunlar:

  • Normal Cilt
  • Kuru Cilt
  • Yağlı Cilt
  • Karma Cilt

Normal Cilt

Normal cilt aslında en sorunsuz ve güzel cilt tipidir diyebiliriz. Hafif gergin, kırışıksız ve canlı bir cilt rengidir. Normal cilt tipine sahip insanlar genellikle bunu koruyacak kozmetik ürünlerini tercih etmelidirler.

Kuru Cilt Tipi

Kuru cilt tipi dışarıdan bakıldığında en kolay anlaşılan tiplerden biridir. Maalesef soluk bir yapıda, soyulma, pullanma ve kırışıklıklar barındırır. Kuruluktan dolayı kılcal damarlardaki kızarıkların belli olduğunu görebilirsiniz.

Kuru cilt tipleri için en ideal cilt bakımı nemlendirici bazlı ürünlerdir.

Yağlı Cilt Tipi

Yağlı cilt tipleri aslında hem en problemli bir o kadarda dezavantajı avantaja çevirebileceğiniz vücut tiplerindendir. Vücuttaki yağ oranının yüksek olması sebebiyle özellikle yüzde sivilce, siyah nokta, gözenek açıklıkları, kızarıklıkların oluşmasına sebep olur. Düzenli olarak bakım isteyen oldukça nazlı bir vücut tipidir diyebiliriz.

Ancak yağ oranının yüksek olması sebebiyle doğru ve düzenli bakım yapıldığı avantaja da çevrilebilir. Doğru bir bakımla diğer vücut tiplerine göre daha ışıltılı ve parlak bir görünüme sahip olabilirsiniz.

Yağlı ciltlerin daha doğru bir bakım yapabilmesi için yağ dengeleyici mendil, cilt tiplerine uygun losyon ve nemlendirici kullanmaları gerekmektedir.

Karma Cilt

Karma cilt en karmaşık ve fazla rastlanan vücut tiplerindendir. Özellikle yüzün belli bölgelerinde yağlı, diğer bölgelerinde ise kuru bir tarz barındırır. Alın, çene ve burun çevresi daha yağlı kalan kısımlar normal ya da kurudur. Ayrıca bakım yapılmaz ise kırışıklıklara da sebep olabilir.

Karma cilt tipleri de bölgesel olarak yağlı ya da kuru cilt ürünlerini kullanabilirler.

Güzellik Merkezinde Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?

Güzellik merkezleri son yıllarda fazlasıyla arttı ve profesyonel cilt bakım olanaklarını herkese sunuyor. Güzellik merkezlerinin uyguladığı cilt bakımları elbette evde yapacaklarınızdan çok farklı bir uygulama. Bu yüzden fazlasıyla kapsamlı ve detaylı bir bakıma ihtiyacınız varsa kesinlikle profesyonel bir destek almanızı öneririz.

Güzellik salonlarında yapılan cilt bakımları aslında aşama aşamadır ve bu aşamalar oldukça ciddi önem taşır. Güzellik salonlarında profesyonel cilt bakımları genellikle şu aşamalarda olur:

  • Teşhis
  • Temizlik ve Arındırma
  • Ön Bakım
  • Buhar, peeling uygulamaları
  • Kürler Halinde gereken kolojen, maske ve lifting,
  • Cilt Takibi
  • Bakım Sonrası Sağlık Durumu, Takip
  • Bakım Sonrası Düzenli Kullanılacak Ürün Önerileri
  • Gerekiyorsa gözaltı ve boyun bölgesi bakımı

Aşamaların hepsi herkes için gerekmiyor olabilir. Ancak bu aşamalardan en önemlisi ve olmazsa olmazı kesinlikle teşhistir. Yapılmayan ya da doğru yapılmayan teşhis felaketler doğurabilir.

Şu son dönemlerde iki tip cilt bakımı var ki adeta güzellik merkezleri tıklım tıklım bunlarla doluyor. Aloe Vera Cilt Bakımı ve Hydrofacial Cilt Bakımı.

Aloe Vera Cilt Bakımı

Aloe Vera özellikle son yıllarda herkesin araştırdığı, hatta özelliklerini öğrendikten sonra evde baktığı bir bitki haline geldi. Yetiştirmesi çokta zor olmayan bu bitkinin yararları saymakla bitmiyor. Özellikle kadınlar, aloe veranın nimetlerini evde de kullanabilmek için bu sağlıklı bitkiyi yetiştiriyorlar. Peki aloe vera nelere iyi geliyor?

Aloe Veranın gövde kısmında bol miktarda jel bir sıvı vardır. İşte aloe veranın bu jel kısmı tüm yararını barındırıyor. Bu kısma “aloe vera özü” deniyor. Aloe vera özü içerisinde;

  • A, C, E, B1, B2, B3, B6,
  • Kolin vitaminler,
  • Folik asit,
  • Kalsiyum,
  • Magnezyum,
  • Demir ,
  • Çinko,
  • Manganez,
  • Potasyum,
  • Sodyum,
  • Bakır gibi vitamin ve mineralleri barındırıyor. Doku, deri ve hücrelerin yenilenmesine olanak sağlıyor. Ayrıca iltihapları gideriyor ve onarımını hızlandırıyor.

Bunca faydasını duyduktan sonra ilk soru aloe verayı kendi evimizde nasıl uygularız?

Cevabı bir o kadar basit. Öncelikle aloe veramızın içindeki jel/öz kısmı bizim ana maddemiz. Aloe vera yaprağındaki jeli bir kaseye alıyorsunuz. Bu jele ufak bir kaşık bal ve 6-7 damla kadar lavanta yağı ile karıştırın. Jel kıvamı gitmeden ancak sürülebilir sevide olduğunu anlayana kadar devam edin. Jeli suratınıza sürdüğünüzde ferahlamayı hissedeceksiniz. Bu işlemi düzenli periyotlarla uygularsanız, değişimi gözünüzle görebilirsiniz.

Aloe veradan saç bakım kremi yapmak istiyorsanız jele badem yağı eklemeniz yeterli.

Hydrafacial (Hidrofeyşıl) Cilt Bakımı

Hydrafacial özellikle son zamanlarda herkesin konuştuğu ve önerdiği bir cilt bakımı türü. Yaz kış farketmeksizin cildinizi koruyan ve yenileyen bu harika teknolojik bakımı daha yakından inceleyelim.

Hydrafacial (hidrofeyşıl), iğne ve benzeri acı verici materyaller kullanmadan, teknolojik vakum cihazlarıyla yapılan bir uygulamadır. Bu uygulamanın amacı cildin ölü derisini soymak, temizlemek, yenilemek, nemlendirmek, akne ve siyah noktalardan korumaktır. Genel olarak bakıldığında hydrafacial bir yaşlanma karşıtı (anti-aging) uygulamasıdır. Peki bu mükemmel uygulamanın içinde neler bulunur? Hydrafacial nasıl yapılır?

Vakum makinesi basınçla püskürtme yaparak cildinizin yağlı tabakasını hedef alır. Bu aşamada cildiniz yağdan derinlemesine temizlenir. Sıvı dermabrazyon tekniği ile peeling yapılır. Burada amaç akne izlerinden ve diğer lekelerden temizleme işlemidir. Sonrasında leke ve kırışıklıkların ileriye dönük azaltılması için özel serumlar kullanılır. Özellikle daha çok yağ bulunan T bölgesine serum işlemi uygulanır. Serum işlemi ile besleme yapıldıktan sonra nemlendirme aşamasına geçilir. Nemlendirme klasik şekillerde değil yine makine ile profesyonel bir şekilde yapılır. Son olarak her güzellik salonunda olmasa da led tedavisi uygulanır. Led tedavisi mavi ve mor ışık ile sivilce oluşumunu sağlayan bakterileri yok eder.

Hydrafacial cilt bakımının yapılması önemli olduğu kadar kritiktir de. Gerçekten profesyonel olmayan ve doğru ekipmanlar kullanmayan yerlerde yapılmamalıdır. Bu yüzden bu işlemi cildinize yaptırmadan önce kesinlikle çok iyi araştırılmalıdır.

Evde Cilt Bakımı

Güzellik salonları her ne kadar profesyonel yapsalar da cilt bakımı aynı yararda evde de yapılabilir. Yapılması gereken tek şey doğru materyaller ve cildinizin neye ihtiyacı olduğunu tespit etmek. Bunlar tamamsa hangi aşamalarla evde cilt bakımı yapılmalı bunlardan bahsedelim.

Ayrıca erkek cilt bakımına ek olarak en önemli etkenlerden saç sakal bakımı ve yüz şekline göre sakal şekilleri yazımızı buradan okuyabilirsiniz.

Cilt Temizliği ve Arınma

Cilt bakımı sağlık temelli bir uygulamadır ve temiz olmayan yüzlerde sağlıksız sonuçlar gösterebilir. Profesyonel bir kuruma da gitseniz ilk aşama cildinizin temizlenmesidir. Bu yüzden cilt bakımına başlamadan önce yüzünüzü bol bol yıkamalısınız. Makyaj temizleme jeller kullanılsa bile arkasından yüz güzelce su ile yıkanmalı.

Arındırma işlemi için yüzünüze tonik kullanmak gözenekleri ve yağları arındırır. Temizlik ve arınma işlemi tamamsa ikinci aşamaya geçmeye hazırsınız.

Peeling

Peeling cildin ölü hücrelerden ve lekelerden arındırılma işlemidir. Düzenli yapılan peeling ile cildinizin renginin bile güzelleştiğini gözle görebilirsiniz. Oldukça ucuz fiyatlara hazır peelingler satın alabilirsiniz. Fakat onu da evde yapmanın bir yolu mevcut. Türk kahvesi telvesine zeytinyağı damlatarak hazır bir peeling yapabilirsin. Suratında gerginlik hissettikten sonra biraz bekleyip yüzünü güzelce yıkamalısın. Böylece peeling işlemi de tamamdır!

Nemlendirme

Nemlendirme özellikle kuru ciltler için vazgeçilmez bir ihtiyaç. Düzenli ve bol bol su içmek vücudun en büyük nem kaynağıdır. Evde fazla harcama yapmadan bal, yoğurt, zeytinyağı, salatalık ve aloe verayı nemlendirici olarak kullanabilirsin. Ancak yine düzenli kullanım çok önemli.

Maske İle Destek

Maskeler uzun vadede etki edecek önemli cilt bakım ürünleridir. Hazır kalıp ve jel maskeler kullanarak temiz cildinin daha da parlamasını sağlayabilirsiniz. Ancak satın alacağınız maskeyi iyi araştırmalısınız. Cilt tipinize uygun olması gerektiğini unutmayın.

Güneşten Korun

Özellikle yaz aylarında güneşin yoğunlaşması ile bunaltıcı sıcaklar ve zararlı ışınlar vücudumuz ile buluşur. Güneşin bu anlamda yararı olduğu kadar zararı da mevcut. Bu yüzden özellikle yaz aylarında dışarı çıkarken güneş kreminizi mutlaka sürün. Güneş kremi zararlı ışınlardan koruyarak cildinizde leke yapmaz.

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın