Çocuk ve Bebek Giyimde Dikkat Edilmesi Gerekenler

 Çocuk ve Bebek Giyimde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Okunuyor Çocuk ve Bebek Giyimde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Çocuklarımız bizim her şeyimizdir. Her anne baba onların iyiliği ve sağlığı için çabalar. Neyi ne kadar yediği, hastalığı… Evlatlarımız bir hapşırsa bile telaş yaparız. Elbette bebeklerimizin sağlığı, yeme içmesi, uyku düzeni elzem önemde olmalı fakat çocukların nasıl giyindiği de bir o kadar önemli. Hatta hastalıklardan korunması ve sağlıklı olması için bile gerekli diyebiliriz.

Tecrübeli anne babalar listeyi tam sıra şeklinde mutlaka biliyorlardır. Onlara hatırlatmakta ve yeni ebeveyn olan/olacak çiftlere önerilerde bulunmakta fayda var. Peki çocuklara, bebeklere kıyafet alırken nelere dikkat etmeliyiz? İşte çocuklarımızı, bebeklerimizi giydirirken dikkat etmemiz gereken noktalar.

Ergonomik ve Esnek Kıyafetler Tercih Edin

Çocuklar yerlerinde duramazlar. Psikolojik olarak sağlıklı ve düşünceli bireyler yetişmesi için bir çocuğun oyun oynaması, arkadaş edinmesi, sosyalleşmesi kısaca hoplayıp zıplaması gerekiyor. Öncelikle uyaralım; çocuklarımızın bu hareketli ve (bazen etrafa zarar verebilirler) enerjik hallerini asla yaramazlık olarak değerlendirmeyin. Özgür alan sağlamanız çocuğun gelişimi için çok önemli.

Bu oyun ve enerji patlamaları sırasında çocuğunuzun hem fiziksel hem zihinsel gelişimi için özgür kıyafetler giyiyor olması gerekiyor. Ergonomik ve esnek kıyafetler tercih edilmesi çocuğun fiziksel olarak daha rahat oynamasına, bu sayede psikolojik olarak daha verimli gelişmesine olanak sağlar.

Ayrıca rahatlığı ve konforunu sağlamak için kemerli değil lastikli pantolon ve eşofmanlar tercih edilmelidir.

Çocuk Kıyafetinde %100 Pamuk Tercih Edin

Çocuklar cilt bakımından yetişkinler gibi dayanaklı bir cilde sahip değillerdir. Bu yüzden alerjiye oldukça yatkındırlar. Vücutlarına temas edecek kıyafetlerin suni deri, sentetik lif ve tül gibi malzemelerden oluşması alerjik tepkimelere yol açabilir. Ayrıca cildinin hava almasına da engel olur.

%100 pamuklu kumaşlar kullanılması hem derinin hava almasına, hem de alerji yaşamamasına yardımcı olur.

Ayrıca kendiniz için tercih ettiğiniz kıyafetler de çok önemli. Kucağınız aldığınızda ya da bebeğinizle temas ederken sentetik kıyafetler giymeniz onun alerji ihtimalini yine arttırabilir. Bebeğinizle temas ederken siz de pamuklu kıyafetler tercih etmeye özen gösterin.

Aksesuarlardan Mümkün Oldukça Kaçının

Aksesuarlar çocuğunuzu çok tatlı gösterse de mümkün oldukça uzak durun. Özellikle bebekler buldukları şeyleri ağzına atma eğiliminde olduğu için bileklik gibi aksesuarlar tehlikelidir. Aynı şekilde kolye gibi aksesuarlarda oyun oynarken boynuna dolanabilir ve ciddi hasarlar verebilir.

Bunun dışında düğme ve boncuk aksesuarlı kıyafetlerden de uzak durun. Kopup yutulmasına sebep olabilir.

Tüm aksesuarlar mı yasak? Elbette hayır. Kullanılmasını kesinlikle tavsiye ettiğimiz aksesuar şapka. Çocuklar güneşe çok duyarlı olduğundan şapka kullanmaları çok önemlidir. Ayrıca tatlı kombinlerine uygun şapkalar seçildiğinde daha da tatlı oluyorlar.

1 Beden Büyük Seçimler Yapın

Annelerimizin klasik lafıdır “Seneye de giyersin.” Bu yüzden hep 1-2 beden büyük kıyafetler alırlar. Çocuklar çok hızlı büyüdüğünden şimdi aldığınız bir kıyafet birkaç ay sonra çocuğunuza olmayabilir. Hem ekonomik olarak sorun yaşamamak hem de çocukların daha rahat hareket edebilmesi için 1-2 beden büyük kıyafetler seçmenin hiçbir mahzuru yoktur.

Kıyafet seçiminde olduğu gibi ayakkabıda da aynı özeni belli bir yaşa kadar göstermelisiniz. 2 numara fazla olur ancak 1 numara büyük ayakkabı seçmek çocukların ayak sağlığı ve gelişimini engellememek için önemlidir. Rahat kullanacağı ayakkabılar seçmekte gerekli.

Ayrıca çocuklara kıyafet ve ayakkabı seçerken sadece satış mağazalarının numaralandırmalarını baz almayın. Çocuğunuz 1,5 yaşında diye 0-2 yaş kategorisinden ürün seçmek zorunda değilsiniz. Çünkü her firmanın yaş skalası, kalıpları farklı olabilir ve aldığınız ürünler kısa-uzun gelebilir. Burada değerlendirmeniz gereken konu çocuğunuz boyu, kilosu ve büyüme hızı olmalı.

Kolay Temizlenebilir Kumaşlar Tercih Edin

Çocuklar oyun oynarken, yemek yerken kıyafetlerini çok sık kirletirler. Evde kıyafet değiştirmek çok sorun olmayabilir. Ancak dışarıya çıktığınızda yanınızda ne kadar yedek kıyafet taşıyabilirsiniz? Bu yüzden çocuklar için hızlı temizlenebilen, leke tutmayan kıyafetler tercih edilebilir.

Bunun dışında makinede yıkayacağınız da hızlı çıkacak kumaşlar tercih etmek mantıklı olur. Sürekli terledikleri ve kirlendikleri için inatçı lekelerle uğraşmak istemezsiniz.

Birkaç Kat Giydirin

Özellikle bebeklerin ciltlerinde yağ tabakası oldukça incedir. Bu da vücut ısılarını daha hızlı kaybetmelerine sebep olur. Kesinlikle kendinizle kıyaslamayın ve bebeklerinizi birkaç kat fazla giydirin. Bağışıklık sistemleri tam oturmadığından üşümeleri daha hızlı hasta olmalarına sebebiyet verebilir.

Hızlı Giyilip Çıkartılabilen Kıyafetler Seçin

Çocuklar ebeveynler gibi işlevselliği düşünemezler. Onlar için kıyafeti sevmenin iki yolu vardır. Birincisi üzerinde sevdikleri çizgi film kahramanı var mı? İkincisi ise giyerken canı acıyor ya da zorluk çekiyor mu? Elbette sevdikleri çizgi film kahramanları olması onlar için daha önemli fakat çocukluğunda bin bir eziyetle giydirilmiş kıyafetler çocukların hafızasından hiç silinmez. Mutlaka başınızdan geçmiştir; annenizin sizi biraz sıkan bir boğazlı kazağı giydirmeye çalışırken ki cebelleşmelerini…

Bu durum size çok basit gelse de çocukların rahat ve kolay kıyafetler giyiyor olması ilerleyen safhada kendi kıyafetlerini giyme alışkanlığını daha hızlı kazandırıyor. Çocukların kendi kıyafetini tek başına giyebilmeleri ise doğrudan onların özgüvenlerini arttırıcı bir etken olarak görülüyor. Bu yüzden mümkün mertebe kolay giyip çıkartabileceği kıyafetler seçmeli ve denemeleri için onlara izin vermelisiniz.

Çocuk Giyim İçin En Kalitelisi

Bebekleriniz için tatlı mı tatlı bebek kıyafetlerini, en rahat ve doya doya oynayabileceği eşofman takımlarını, kışın onları koruyacak montları, bahar akşamlarındaki gezmelerde giyebileceği hırkaları ve bunun gibi onlarca markanın yüzlerce ürünü Markastok güvencesiyle alabilirsiniz.

 

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın