Kış İçin En Hakiki Renk: Haki

 Kış İçin En Hakiki Renk: Haki
Okunuyor Kış İçin En Hakiki Renk: Haki

 

 

Haki; adını Hintçe khaki kelimesinden alan yeşile yakın toprak rengi anlamına geliyor. Peki haki renginin, özellikle sonbahar kış mevsimlerinde bu kadar tercih edilmesini sağlayan şey nedir? Haki neden kışın bu kadar uyumlu gidiyor ve giyim firmalarını sonbahar kış sezonu kreasyonlarını dolduruyor? Bunları işlemeden önce gelin biraz hakinin tarihçesine bakalım ve nereden geliyormuş öğrenelim.

HAKİNİN TARİHÇESİ NEDİR?

On dokuzuncu yüzyılın ortalarında üzerinde güneş batmayan ülke İngiltere Hindistan’da yer alıyordu. Kraliçenin ordusu beyaz üniformalıydı. Bu da Hindistan coğrafyasında onları açık hedef ve dikkat çekici yapıyordu. Bu yüzden kendilerince bir kamuflaj elde etmek için üniformalarını çevrede buldukları toprak, çamur ve “yaprak chai” (Çince çay) ile boyayarak coğrafya ile uyumlu hale getirip kendi kamuflajlarını elde etmişlerdir. Elde ettikleri ana ürün toprak olunca da Hintçe toprak olan “khaki” kelimesini kullanmışlar. Bizim de dilimize haki olarak geçmiştir.

 HAKİYİ NELERLE KOMBİNLEMELİYİZ?

Her ne kadar yaz ve bahar için güzel kombinler sunsa da, haki renginin sonbahar kış sezonuna yakıştığı aşikar. Genel olarak kışın daha koyu ve tok tonlar sizi daha hoş gösterir. Haki dışında kışın modasına uygun; siyah, kahverengi, vizon, hardal ve lacivert gibi koyu tonları da sıralayabiliriz. Eğer zıt bir kombin planlıyorsak haki rengine ve diğer kış renklerine uyacak en iyi renk şüphesi sarı. Sarıya alternatif olarak gri, buz mavisi ve turuncu renkleri kışın kombininize ekleyeceğiniz renkler arasında yer almalı.

Bu renklerin dışında herkes tarafından “hakinin kankası” niteliğinde bir renk daha var. O ise şüphesiz ki bej rengi. Haki renk gömleklerinizin içine tişört seçerken, kazakların altına pantolon ararken en iyi başvurulacak renk kesinlikle bej. Genel olarak ise hakiyi istediğiniz koyu tonda atkı ve çizme ile de uyumlu bir şekilde giyebilirsiniz.

WGSN’DE HAKİ DİYOR

Dünyaca ünlü trend tahmin, analiz ve stil endüstrisi lideri WGSN ( Worth Global Style Network) 2020-2021 senesinin sonbahar kış renklerini açıkladı. Listede beş ana renk yer alıyor.

  1. Dark Springs
  2. I. Aqua
  3. Bloodstone
  4. Golden Harvest
  5. Electric Magenta

Listedeki beş renkte birbirinden güzel. Her biri dünyaca ünlü markalar ve modacılar tarafından tercih edildi. Stella McCartney, Badgley Mischka, Marc Jocobs renkleri kullanan ünlü tasarımcılar ve markalardan sadece birkaçı. Listedeki Dark Springs; koyu yeşil tonda hatta tamda bizim haki rengimiz diyebiliriz. Geçen seneden bu yana modanın dev markası Kenzo ayrıca dünyaca ünlü İtalyan terzi ve moda tasarımcısı Alberta Ferretti  koleksiyonlarında haki olan Dark Springs’e yer verdi.

Süet, kadife ve saten kumaşlarda kendisini oldukça belli eden haki gece için abiye kıyafetlerinde de etkili bir renk. Alternatif olarak daha çok gençlerin kullandığı Normcore stili de haki kış kreasyonları için açık bir stil. Özellikle gençlerin tercih ettiği bu normcore, açık renklerde stickerlarla kullandığında sizi dışardaki insanlardan farklı kılıp dikkatleri üzerinize çekmenize yetecektir. Haki renk Markastok ürünleri için buraya tıklayabilirsiniz.

KADINLAR HAKİ RENKLERDE NEYİ KOMBİNLEMELİ?

Konu kadınlar ve kombinleme olunca sonuçlar oldukça uzuyor haliyle. Fakat kısaca haki renklerde yapabileceğiniz bazı basit kombin önerileriyle başlayalım. Öncelikle kadınlarda haki ürünlerin en çok görüldüğü kıyafet çeşitlerini sayalım. Kadınlarda haki renkleri daha çok pantolon, jean, etek, ve tesettür alanında kullanılmakta. Ayrıca aksesuar olarak kullanılma durumu da var. Ancak aksesuarda herhangi bir günlük renklere de gidecektir.

Pantolon seçiminizde haki seçtiyseniz iki farklı önerimiz var. Birincisi zıt renkler. Zıt renklerden sarı, açık pembe (pudra) ya da açık turuncuyu bir bluz, kazak pantolonunuzla sizi daha renkli gösterecek ve hem sizin hem çevrenizdekilerin enerjisini bambaşka bir havaya sokacaktır. Koyu renklerle kombin yapmak isteyenlereyse önerimiz kesinlikle lacivert. Kot üstüne örme lacivert seçenekler mükemmel bir ortaklıktır.

Etek kombinlerinizde tabi eteğin çeşidine göre değişebilir ancak genel hatlarıyla haki bir etekte kahverengi kruvaze yakalar ya da saman sarısı seçenekleri sizi harika gösterecek.

Kadınlarda ayrıca tesettür alanında da haki son yılların vazgeçilmezi durumunda. Haki renkte tercih ettiğiniz bir tesettüre bordo renkte eşarp ve şallar süper bir eşleşme olur. Bordonun dışında kahverengi ve kiremit rengi de aynı havayı verecektir.

Haki renk kombin ve ürün örnekleri:

Genel: https://www.markastok.com/arama?q=kad%C4%B1n%20haki&sort=3

Eşofman altı: https://www.markastok.com/lela-belden-baglamali-cepli-pacasi-lastikli-bayan-esofman-alti-6001040-haki

Gömlek: https://www.markastok.com/fashion-friends-bayan-gomlek-9y1490-haki-90637

Mont: https://www.markastok.com/lela-cikarilabilir-kapusonlu-cepli-sisme-bayan-mont-5761050-k-haki

Şal/Fular: https://www.markastok.com/akel-duz-pes-ea-001-418-v3682-80-190-bayan-fular-324-001-418-v5416-haki

Cüzdan: https://www.markastok.com/lela-fermuarli-bayan-cuzdan-569312-haki

ERKEKLER HAKİ RENKLERDE NEYİ KOMBİNLEMELİ?

Erkeklerde elbette seçenek skalamız kadınlara göre biraz daha daralıyor. Genel hatlarıyla erkekler kombin yaparken ana hatları belirleyip basit ve sade bir tercih iyi olacaktır. Konu haki rengi olunca gömlek içine beyaz, bej bir tişört ve altına siyah pantolon sizi harika gösterir. Bunun yanında haki aksesuarlar; şapka, bileklik, atkı ve ayakkabılarda kışlık kombinlerde tarzınıza tarz katacaktır.

Haki erkek kombin önerileri ve ürünleri:

Genel:https://www.markastok.com/arama?q=erkek%20haki&sort=3&ps=7

Mont: https://www.markastok.com/buratti-slim-fit-kapusonlu-dik-yaka-sisme-erkek-mont-55618k5071-haki

Outdoor: https://www.markastok.com/slazenger-su-gecirmez-kislik-outdoor-erkek-ayakkabi-hawk-e-haki

Sweat: https://www.markastok.com/buratti-pamuklu-kanguru-cepli-kapusonlu-erkek-sweat-541hoodie-haki

Triko: https://www.markastok.com/buratti-dokulu-balikci-yaka-dar-kesim-triko-erkek-kazak-554k9020-haki

Pantolon: https://www.markastok.com/levis-slim-fit-pamuklu-cepli-chino-erkek-pantolon-17199-0001-koyu-haki

Ayrıca bir başka öneri için sitemizdeki erkek pantolon altına ayakkabı yazısını okuyabilirsiniz.

GERÇEK HAKİCİLER KAMUFLAJ GİYER

Kamuflaj son yılların çılgınlığı haline geldi. Özellikle erkeklerde tüm markaların her sezon en az birkaç tasarımı kamuflaj üzerine. E hali hazırda bizim rengimizin çıkış yeri de kamuflaj olunca hakiyi bunun içine koymamak olmaz. Gerçek haki severler kamuflaj giyer!

Markastok kamuflaj ürünleri ve kombinleri:

Genel: https://www.markastok.com/arama?q=kamuflaj&sort=3&ps=5

Mont: https://www.markastok.com/buratti-erkek-mont-6121023trp-kamuflaj

Eşofman: https://www.markastok.com/forinns-pamuklu-kamuflaj-desenli-slim-fit-erkek-esofman-alti-f10er-03311-haki

Mont: https://www.markastok.com/buratti-kamuflaj-desenli-cikarilabilir-kapuson-yaka-slim-fit-erkek-mont-556b5091k-haki-kamuflaj

Bel Çanta: https://www.markastok.com/eastpak-doggy-unisex-bel-cantasi-ek0000731811-haki-kamuflaj

Çanta: https://www.markastok.com/eastpak-padded-pakr-unisex-sirt-cantasi-ek0006201811-haki-kamuflaj

 

DUVARLARIN DA VAZGEÇİLMEZİ

Haki rengi ne kadar hayatımıza kamuflajlarla ve askeri teçhizatlar ile girmiş olsa da zamanla daha da yayılmıştır. Günümüzde boya firmalarının da çok sattığı bir renk halinde. Genellik yeni çiftlerin yaptığı bir akım olan tek duvarı boyama konusunda koyu hardal, haki, koyu kahverengi renkleri ön sırayı çekiyor. Gençler odaların rutinindeki bütünlüğe bir yenilik getirerek dört duvardan üçünü istediği açık renge ve bir duvarı revaçta olan bu renklerden biriyle tamamlıyor. Ayrı boyanan duvarlar sergi gibi kullanılıp; tablolar, şahsi resimler ya da yapılan el işleriyle odanın ortamına ferahlık, estetik ve başka bir bakış açışı katmış oluyor.

HAYATIN HER ALANINDA

On dokuzuncu yüzyılda bir askerin fikriyle ortaya çıkan bu renk seneler içerisinde hayatımıza oldukça yayıldı. Yayıldıkça da yanında yeni seçenekler ve renkler kattı. Kadından erkeğe, çocuktan gence, askere, orduya hatta evimizin duvarlarına kadar giren bu renk uzun seneler hayatımızı renklendirecek gibi.

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın