Kışlık Araba Bakımında Olmazsa Olmazlar

 Kışlık Araba Bakımında Olmazsa Olmazlar
Okunuyor Kışlık Araba Bakımında Olmazsa Olmazlar

Arabalar günümüzde temel bir ihtiyaç konumuna geldi. Bu sebeple her araç sahibinin arabasının bakım ve kontrollerini zamanında yaptırması gerekiyor. Araçtan yüksek performans alabilmek için bu kontrolleri aksatmamak çok önemli. Özellikle kış aylarına girerken genel bir araç bakımı yaptırmanız faydanıza olacaktır. Ayrıca kış mevsiminin getireceği zorlu hava koşullarında aracınıza ek önlemler almanız gerekebilir. Buz, kar, yağmur, çamur, soğuk gibi hava şartlarının araçlarda arızalara neden olabildiğini biliyoruz. Bu yüzden kışlık araba bakımı nasıl yapılır sorusuna cevap bulmak gerekecek. Yazımızın devamında bu soruya odaklanacağız.

Kış Lastiği Takın

Yayınlanan genelgeye göre her yıl 1 Aralık ile 1 Nisan tarihleri arasında ticari ve şahsi arabalar için kış lastiği taktırmak zorunludur. Şehirlerarası ve şehir içi yolculuklarda kış lastiği uygulaması devreye girer. Bu uygulama sayesinde yağmurlu, karlı ve buzlu yollarda yol tutuş verimi artarken, olası trafik kazalarının önüne geçilebiliyor. Isının 7 derecenin altına düştüğü her türlü hava koşulunda araca kış lastiği taktırılması gerekir.

Akünüz Ne Durumda?

Araç akülerinin sıcaklık değişimlerinden fazlasıyla etkilendiğini biliyoruz. Özellikle kış döneminde sıcaklık birden düştüğü için akülerde çeşitli arızalar meydana gelebiliyor. Eğer akünüzün ömrü dolmaya başladıysa akü değişimi için geç kalmamanız gerekecek.

Akünün yanı sıra araç marş ve dinamosunun sağlıklı durumda olduğundan emin olun. Kış soğuğunda yolda kalmamak adına aracın elektrik beslemesinin sorunsuz yapılması gerekir. Eğer elektrik beslemesinde problem yaşanırsa aracı çalıştırmada marş basmayacaktır. Oto elektrik bakımı yaptırarak olası risklere karşı aracınızı koruyabilirsiniz.

Antifriz Kullanmayı İhmal Etmeyin

Kışın araba bakımı denildiğinde akla ilk gelenlerden biri antifrizdir. Radyatör suyunun donmaması için antifriz oranının korunması gerekir. İhmal edildiğinde motor bloğunun çatlaması gibi büyük sıkıntılar oluşabilir. Bu yüzden antifriz sıvı oranını kontrol ederek kışa hazırlık yapabilirsiniz.

Motor Yağını Değiştirin

Motor yağları, araba performansının artmasında ve motorun korunmasında büyük rol oynar. Eğer zamanında değiştirilmezse motor aksamında aşırı sürtünmeden dolayı ciddi arızalar ortaya çıkabilir. Aracınızın kataloğuna bakarak yağ değişim zamanı hakkında net bir fikre sahip olabilirsiniz.

Far Bakımını Yapın

Arabanızda bulunan sis lambası, ön far ve arka fren lambalarının doğru çalıştığından emin olun. Aracınızı periyodik bakıma götürdüğünüzde farları kontrol ettirerek temizlenmesini sağlayın. Sisli yollarda, tipide aracınızın en önemli ihtiyacı farlarınız olacaktır. Ayrıca zifiri karanlıklarda önünüzdeki yolu aydınlatacak olan farların, ışığı sağlıklı bir şekilde verebilmesi gerekir.

Sileceklerden Emin Olun

Kış mevsiminde aracınızın camları kar ve yağmura maruz kalacak. Böyle durumlarda yardımınıza araç silecekleri koşacağı için sileceklerin kontrolü sağlamanız önemlidir. Herhangi bir deformasyon bulunuyorsa sileceklerin tamamen değiştirilmesinde fayda olacaktır. Cam suyunun donmasını engellemek amacıyla antifriz kullanımını değerlendirin.

Klima ve Kalorifer Bakımını Aksatmayın

Aracınız klimalı veya kaloriferli olabilir. Her iki durumda da gerekli bakım ve kontrollerin sağlanması gerekir. Sürüş esnasında camda oluşan buğu nedeniyle kaza riski artmaktadır. Camda buğu oluşumunu engellemek için araç klimaların polen filtreleri değiştirilmelidir. Kaloriferli sistemde ise hortumların tıkanma durumuyla sıkça karşılaşılır. Eğer hortum tıkandıysa açılması sağlanmalı, deforme olduysa hortum değişimi yapılmalıdır. Araç içi iklimlendirme bakımı sayesinde kışın sürüş konforu belirgin bir şekilde artacaktır.

Fren Kontrolü Hayat Kurtarır

Aracınızın fren sistemini kışa girmeden kontrol edin. Güvenli sürüş konusunda fren balata, disk, kampana bakımlarının yapılması hayati önem taşır. Yağmurlu, buzlu, karlı havalarda sağlıklı bir fren sistemine ihtiyacınız olacaktır. Bunun yanı sıra şanzıman ve debriyaj kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Kış Arıza Kiti Edinin

Kış aylarında araç kullanırken her ihtimal göz önünde bulundurulmalı. Özellikle uzun yolculuğa çıkanlar için arabalarda kış arıza kiti bulundurulması gerekiyor. Yolda kalma gibi bir riske karşın yaşamsal ve mekanik kitleri aracınızda hazır tutabilirsiniz.

  • Lastik zinciri
  • Çekme halatı
  • Marş kablosu
  • Uyarı levhaları
  • Lastik değişim ekipmanları
  • Buz kırıcı, kazıyıcı
  • Kar fırçası
  • Kürek
  • Takoz
  • Battaniye
  • Temel gıdalar
  • İlkyardım çantası
  • Genel tamir malzemeleri

Araç Sigortanızda Hangi Hizmetler Bulunuyor?

Bir kaza sonrasında sigortanızın verdiği hizmetlere ihtiyacınız olacak. Eğer kaza hasarı büyükse ve hasar nedeniyle yolda kaldıysanız, sigortanızın sağladığı çekici hizmetinden yararlanabilirsiniz. Sigorta şirketinizin size neler sunduğunu tespit ederek kendinizi garantiye alabilirsiniz.

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın