Sneakers & Spor Ayakkabı Nasıl Temizlenir?

 Sneakers & Spor Ayakkabı Nasıl Temizlenir?
Okunuyor Sneakers & Spor Ayakkabı Nasıl Temizlenir?
Sneakers & Spor Ayakkabı Nasıl Temizlenir?

Günlük hayatta hepimizin severek kullandığı sneakerlarla işe, okula gitmek ve birçok aktiviteyi yapmak çok rahat ve keyifli. Peki, bu kadar rahat olmamızı sağlayan sneakerlar hakkında neler biliyoruz?

Sneaker nedir?  Ayakkabı temizleme yöntemleri neler? Beyaz ayakkabı temizliği nasıl olmalı? Beyaz ayakkabı bakımı nasıl yapılır? Tüm soruların yanıtını yazımızda paylaşacağız.

Sneaker nasıl doğdu?

1800’lü yıllarda hırsızları yakalamak bugün olduğundan daha zor ve uğraş gerektiriyordu. O dönemlerde sert tabanlı ayakkabılar kullanılıyor ve ayakkabıların çıkardığı ses, hırsıza birinin yaklaştığını haber veriyordu. Bu şekilde doğan ihtiyacı karşılamak amaçlı, lastik tabanlı sessiz ayakkabıların üretilmesini sağladı. İngilizce’de ‘Sneak’ sessizce yaklaşmak kelimesinden sneaker türetildi ve tüm dünya bu ayakkabıları sneaker dedi. Bugünse sneakerlar her türlü eğlenceli aktiviteler, spor giyim ve günlük stilimizde rahat şıklık veya casual şıklık stilimizi tamamlamak için kullandığımız ayakkabılar.

1900’lü yılların başından itibaren yaygınlaşmaya başlayan sneakerlar, Converse ile popülerliğini arttırdı ve dünya çapında Converse hayranlığı artarak devam ediyor. 1923 yılında, basketbolcu Chuck Taylor’un Converse All Star sneaker giymesiyle sneakerların altın çağı başladı diyebiliriz.

Converse sneaker ayakkabılar kadın, erkek, unisex modelleriyle yıllardır moda akımlarına uygun olarak günlük stilimizin parçası olmaya devam ediyor. En çok tercih edilen Converse rengi nedir? Sorusunu duyar gibiyiz! Tabii ki her kombininize adapte edebileceğiniz siyah Converse ve beyaz Converse modelleri, modunuz ve stiliniz ne olursa olsun size eşlik eden renk seçimlerinde 1 numara!

Converse markasını takip eden ve popülerliğini hızla arttıran bir diğer sneaker markası Vans oldu. Kaykaycılar için tasarlanan Vans sneakerlar damalı ve renkli modelleriyle dikkatleri üzerine çekti ve sokak stilinin vazgeçilmez parçalarından oldu. Özellikle Vans Old Skool ayakkabı modeli dünya çapında ilgi odağı oldu ve sneaker severlerin gardroplarının anahtar parçası haline geldi.

Kombinlerimizin vazgeçilmezlerinden olan sneakerları elbiseler, jean pantolonlar, şortlarla giymeyi çok seviyoruz.  Lumberjack, Kinetix, Slazenger, US Polo Assn ayakkabı markaları yürüyüş rahatlığı sunan hafif ve şık sneaker koleksiyonu ile, konforlu ve trend kombinler yapmamızı sağlıyor. Diğer yandan Lacoste, Tommy Hilfiger gibi dünya markalarının sneaker’ları ile casual şıklığınızı rahat seçimlerle tamamlayabilirsiniz.

Ayakkabı temizleme yöntemleri neler? Ayakkabıya zarar vermeden nasıl temizlerim?

Sevdiğimiz ve eskiyen ya da kirlendiği için artık giyemediğimiz birçok ayakkabımız var. “Bu ayakkabımı çok seviyorum; ama artık temizlemek mümkün değil L” dediğinizi duyar gibiyiz!  Sevdiğimiz ve tekrar giymek istediğimiz ayakkabılarınıza, özel ayakkabı temizleme yöntemleri ile yeni gibi görünüm kazandırabiliriz. Önerdiğimiz temizleme taktiklerini dikkatli bir şekilde uygularsanız, ayakkabınız kumaş, deri, nubuk hangi materyal olursa olsun, kirli ayakkabılarınızı ilk günkü gibi yenileyebilirsiniz.  Araştırmalara göre, en çok kirlenen ayakkabılar günlük kullanımda en çok tercih edilen ayakkabılar olan sneakerlar oluyor.

Spor ayakkabı temizliğine başlamadan önce ayakkabımızın altına gazete ya da örtü sererek evimizin de kirlenmesini önlememiz çok önemli. Öncelikle ayakkabımızın altını su ya da nemli bir bez ile temizleyerek başlıyoruz.

Ayakkabımızın dokusuna zarar veren sert temizlik malzemelerinden kaçınmakta fayda var. Şampuan, sıvı sabun ve benzeri hijyenik ürünler kullanarak ayakkabı yüzeyini fırça ya da bez yardımıyla çok bastırmadan ve yumuşak hareketlerle temizleyip, su ile durulayabiliriz.

Özellikle hassas ayakkabılarımız için spor ayakkabı temizleme köpüğü ya da spor ayakkabı temizleyiciler de tercih edebileceğimiz malzemeler arasında.

Vans, Converse ve Tommy Hilfiger ayakkabıları temizlerken öncelikli olarak bağcıkları varsa bağcıkları çıkarılmalı ve sonrasında temiz bir bez ve yukarıda bahsettiğimiz temizlik malzemeleriyle temizleme işlemi yapabiliriz.

Beyaz ayakkabı bakımı nasıl yapılır? Beyaz ayakkabı kir tutmasını nasıl önleyebilirim?

Beyaz sneakerlarla tüm kıyafetlerimizi kombinleyerek stil dozu yüksek kombinler oluşturabiliriz. Fakat onları temizlerken biraz daha hassas davranmamız gerekiyor. Temizleme işlemini yapacağımız bez mutlaka beyaz renkli ve temiz olmalı. Fırça kullanmayı düşünüyorsanız fırçanın temiz olduğundan da emin olmalısınız. Fırça seçimini yaparken, ayakkabının kumaşına veya yüzeyine zarar vermeyecek bir formda olmasına dikkat etmelisiniz. Çamaşır makinası deterjanı ya da çamaşır suyu kullanmak ayakkabıya zarar verebilir.

Kauçuk ve kumaş dokularda birçok Kinetix spor ayakkabı bulunuyor. Ayakkabının dokusuna göre, diş macunu, karbonat, aseton, gliserin, silgi ve beyaz sirke gibi malzemeleri aşırıya kaçmadan kullanarak spor ayakkabınızı temizleyebiliriz.

Slazenger ve Lumberjack spor ayakkabılarda da stilinizi tamamlamanıza yardımcı olacak kauçuk ve kumaş dokularda sneaker bulabilirisiniz. Üstte anlattığımız temizleme yöntemlerini dikkatli bir şekilde uygulayarak, ayakkabılarınızın ilk günkü gibi parlamasını sağlayabilirsiniz.

Beyaz deri ayakkabı bakımı nasıl yapılır? Beyaz süet ayakkabı nasıl temizlenir?

Beyaz deri ayakkabıları nemli bir bez ile temizlemek en doğru yöntemlerdendir.  Deri ayakkabıların pürüzsüz yüzeyi çok bastırmadan yumuşak hareketlerle kolaylıkla temizlenecektir.

Beyaz süet ayakkabılara oldukça hassas davranılmalı ve ıslak ya da nemli bez kullanmaktan kaçınmalıyız. Süet ayakkabıları temizlemek için özel olarak üretilen kumaşlardan ve hijyenik ayakkabı temizleme sularından yardım alabilirsiniz.

Tüm ayakkabılarımız için temizleme işlemlerini tamamladıktan sonra, ayakkabılarımızı mutlaka açık havada kurutmalıyız. Dikkat etmemiz gereken çok önemli bir nokta: Ayakkabıları güneşin atında bırakmak renklerinin solmasına neden olabilir. Güneş altında kurutma yapıyorsanız, kontrollü bir şekilde yapılabilir, uzun süre kesinlikle güneş altında bırakılmamalıdır.

Yapılan Yorumlar
  • Avatar for Salih azik Salih azik dedi ki:

    Arkadaşlar ben ayakabı temizliğinde sıvı bulaşık deterjanı kullanıyorum hafif temiz bir bezle Isla tarak üzerine deterjanı sürün köpek haline getirin ayakkabıınıza sürün ve temizleyin hafif bir şekilde sonra aynı bezle tekrar bezinizi yıkayın sıkın ve aynı bezle köpekle silmiş olduğunuz ayakkabıyı iyice temizleyin göreceksiniz çok temiz bir ayakkabıya sahip olacaksınız

Bir Yorum Yapın