Zamansız stil: Vans | Sonbahar / Kış Modası

 Zamansız stil: Vans | Sonbahar / Kış Modası
Okunuyor Zamansız stil: Vans | Sonbahar / Kış Modası

Bugün sokak stilinde görmeye alıştığımız Vans’ı inceliyoruz.Vans denince akla ilk gelenler; damalı, renkli ayakkabılar,  Grunge müzik, Vans’ın efsane modeli Vans Old Skool oluyor. Fakat Vans sadece sokak modasında görmeye alıştığımız sneakerlardan ibaret değil.

İncelememize başlıyoruz.

İlk Vans ayakkabıları, 16 Mart 1966’da Paul Van Doren ve Jim Van Doren kardeşler evlerinde tasarlayıp ortakları Gordon Lee ve Serge Delia satışa sundular.  Hazırlanan ilk 12 ayakkabı aynı gün satıldı.

70’li yılların başında Vans ayakkabılar, renkli görünümü ve yapışkan tabanlarıyla ilk defa kaykaycılar tarafından spor yaparken kullanılmaya başlandı.

Dayanıklı ve rahat Vans Old Skool

Takvimler 1977 yılını gösterdiğinde Vans’ın ikonik modeli Vans Old Skool, yine ikonikleşen Vans Sidestripe ile tanıştı.  Vans Old Skool, farklı renk kombinasyonları ve deri panelleriyle oldukça rahat ve kullanışlıydı. Bu özellikleriyle ilk paten ayakkabısı oldu.

 

BMX sürücülerinin tercihi Vans Classic Slip-Ons

Yine 1977 yılında tanıtılan Vans Classics Slip-Ons modeli, bağcıksız ve rahat yapısıyla kaykaycılar ve BMX (Bicycle MotoCross) yarışçıları tarafından beğeni kazandı.  Vans Classic Slip-Ons , Fast Times at Ridgemont High (Ridgemont Lisesinde Hızlı Günler)  filminde, Sean Penn tarafından giyildiğinde uluslararası ilgi görüyor.

 

70’li yıllardan günümüze Vans

Vans rahatlığı, şıklığı ve farklı tarzlarıyla günümüzde de en çok tercih edilen sneakerlar arasında.  Vans sneakerlar; her sezon, yaz kış demeden kombinlerimizin vazgeçilmez tamamlayıcı parçası.  Klasik, modern, spor, casual, punk, grunge, bohem birçok stili benimsemiş kişi tarafından beğeniyle tercih ediliyor.

Vans sneaker ile şıklık tüyoları!

Vans sneakerlar, geniş renk skalası ve zamansız tasarımıyla kombinlerin vazgeçilmez parçası. Çok sevilen Vans sneakerları bir de kombin önerileriyle inceleyelim.

Vans sneakerların 60’lı yılların sonundan günümüze kadar uzanan yolculuğu, onlara zamansız bir tavır kattı. Yırtık bir jean pantolon, basic bir tişört ve salaş bir hırka ya da deri ceket ile kombin yapabilirsiniz.

Biraz daha klasik giyinmeyi seviyorum fakat Vans sneakerlardan da vazgeçemiyorum diyorsanız; yüksek bel, paçaları bilekte biten spor dikişli bir havuç pantolon ve üzerine tercih edeceğiniz geniş yakalı klasik bir gömlek ile şık bir kombin yapabilirsiniz. Erkekler için jean ya da kanvas bir pantolon ve üzerine slim fit gömlek ile özgüveni yüksek bir kombin yapılabilir.

Sokak stilinin vazgeçilmez parçası damalı Vans snekerları, renkli, ekoseli pantolon ve sweat shirtlerle, zincir detaylı kemer ve renkli bilekliklerle kombinleyerek sokak stilinde kendimizden söz ettirebiliriz.

Sneaker kültürü

Önceleri sporcuların ve elit kitlenin ihtiyaçları doğrultusunda üretilen sneakerlar, spor giyim markaları tarafından bu ihtiyaca cevap olarak üretilmeye başlandı. Sneakerların hızla popüleritesi arttı ve bir kültür haline geldi.

Spor yaparken kullandığımız, rahatlık, konfor ve performans fonksiyonlarıyla hayatlarımızda yer alan spor ayakkabılar, geçirdiği bu evrim doğrultusunda günlük hayatımızın da vazgeçilmez parçası oldu.

Sneakerların birçok çeşidi bulunmakta. Denim pantolonlarla rahatlıkla kombinlenebilmeleri, konforlu olmaları ve şık bir görünüm sağlamalarıyla ilk tercih.

Sneaker Modelleri ve Fiyatları

Koşu ve Yürüyüş Ayakkabıları (Jogging ayakkabıları) :

Bu gruptaki spor ayakkabılara Jogging ayakkabıları da denmektedir.  Yumuşak ve darbe emici özelliklerinin bir arada olması ilk kıstastır. Esneklik, yastık tabana sahip olma, iyi bir yer kavrayışına sahip olma ve hafiflik göz önünde bulundurulması gereken temel unsurlardır.

Kort ve kapalı salon sporları ayakkabıları :

Kapalı alanda yapılan ve vücudun öne, arkaya ve yanlara hareketini gerektiren sporlar; tenis, basketbol, voleybol gibi sporlar için tasarlanmış spor ayakkabılardır.

Ani ve hızlı harekete dayanıklı, hareket esnasında ayağı konforlu tutan ayakkabılardır.  Bunun sonucu olarak bu sporlar için kullanılan spor ayakkabıları sert ve yıpratıcı koşullara uygun olarak tasarlanır. Dikkat edilmesi gereken nokta özellikle yapılacak spor için tasarlanmış olan spor ayakkabılarını seçmektir.

Saha sporları için tasarlanmış spor ayakkabıları :

Diğer spor ayakkabılardan farklık olarak bu ayakkabılarda yapılan spora göre zemini tutma özelliği de aranmaktadır.

Futbol, Amerikan futbolu ve beysbol sporları yapılırken giyilen spor ayakkabıları bu gruba girer. Bunlar özellikle zemin tutuşu sağlamak üzere kramponlu ya da çivili olarak üretilen ayakkabılardır. Her bir spor için üretilen ayakkabılar ayrı olup, bu krampon ya da çiviler sökülebilir ve yerleri değiştirilebilir. 

Yeni bir sneaker satın alırken alırken nelere dikkat etmeliyiz?

Sneakerları iş, okul, spor her alanda kullanıyoruz. Tüm gün ağırlığımızı taşıyan ayaklarımız için en doğru sneakerı nasıl bulabiliriz?

İlk olarak dikkat etmemiz gereken sneaker aldığımız saat:

Sabah saatlerinde ayaklarımız henüz yorulamamış ve ayakta durma süremiz az olduğundan kan dolaşımı ve ödemden dolayı şişmemiştir. Uzun ayakta durma, hareket sonrasında yani akşam saatlerinde alacağımız sneaker, sabah saatlerinde aldığımızdan sneakerdan daha konforlu olacaktır.

Kullanacağımız alana göre sneaker tercihi:

Yaptığımız özel bir spor için sneaker alıyorsak, o sporda kullandığımız çorap ve benzeri aksesuarla ile sneaker deneyerek almalıyız. Saha, port, toprak zemin, kapalı alanlardaki dokusuz zeminlerde yapılan sporlar için farklı materyallerde farklı tasarımlar tercih edilmelidir. Toprak, çim ve  dokulu zeminler için tabanı uygun tasarlanmış, tırtıklı sneakerlar tercih edilirken, düz zeminler için zemini tutan kaymayı önleyen sneakerlar tercih edilmelidir.

Sneakerın ayaktaki mukavemeti:

Sneaker alırken dikkat etmemiz gereken bir diğer nokta da her ikisini de deneyerek almamız.  Ayak parmaklarımızı içinde hareket ettirebilmeliyiz. Ayak tabanı spor ayakkabının tabanına tam olarak oturmalıdır.

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın