En İyi Netflix Belgeselleri Derlemesi

 En İyi Netflix Belgeselleri Derlemesi
Okunuyor En İyi Netflix Belgeselleri Derlemesi

Herkesin boş vaktini değerlendireceği aktiviteler farklıdır. Elbette bir şeylerle uğraşmak, hobi edinmek ya da arkadaşlarla dışarı çıkmak mükemmel sosyal aktivitelerdir. Ancak ne kadar sosyal olursanız olun, bir şeyler izlemek hem aktivite olarak hem de her boş vaktimizde hayatımızda olan ve genel kültür için de çok önemli bir uygulama.

Elbette herkesin içerik sevgisi oldukça farklıdır. Kimisi sezonlarca uzayan bir dizi ararken kimisi çerezlik mini dizileri sever. Bazıları seri olmuş filmleri ararken kimisi bir gecede bitecek filmleri seçer. Film kategorilerinde ki ayrışmaları saymıyoruz bile. Kimimiz ise hayatın gerçeklikleri ile ders çıkartabileceği, bir şeyler öğrenebileceği faydalı, eğlenceli, aklını karıştıracak mükemmel belgeseller arar.

Böyle zamanlarda ne izleyeceğim boşluğuna düşmek ise herkesin en büyük derdi. Kimi zaman saatlerce film, dizi, belgesel arayıp bulamayınca izlemekten vazgeçtiğinizi biliyoruz. Ancak Markastok blog ekibi yanınızda. Belgesel severler için Netflix’teki hayatınıza dokunacak harika belgeseller serisi hazırladık. Tüm bu içerikler ve daha fazlası için Netflix sitesine göz atabilirsiniz.

Tür: Açıklayıcı

Explained

Explained’i duymayan neredeyse yoktur. Netflix’in en uzun belgesel içeriği olma özelliğini taşıyan Explained dünyada merak edilen hemen hemen her şeyin cevabını mükemmel video ve animasyonlarla profesyonel bir anlatımla size sunuyor.

Bu belgesel dizi sürekli çekiliyor. Her bir bölümü ortalama 20 dakikadan oluşuyor. İlk sezon olarak tıpkı Black Mirror gibi birbirinden tamamen bağımsız konuları ele alıyorlardı. Birinci bölümünde müziği işlerken ikinci bölümleri küresel su krizi oluyordu. Ancak belgesel oldukça tutulunca konu başlıkları altında kategorize Explaine’lerde çekilmeye başlandı.

Explained ana belgeselden farklı olarak ayrı bir mini dizi başlığında zihin, para, cinsellik, ABD seçimleri ve koronavirüsü işledi. Her biri 3-5 bölüm olan bu mini dizi belgesellerin küresel çapta izlenmeleri oldukça fazla. Bir şeyler öğrenmek istiyorsanız Explained’i kesinlikle izlemelisiniz.

Gezegenimiz

Eğer dünya hakkında bir şeyleri merak ediyorsanız Gezegenimiz belgeseli tam size göre bir belgesel. Netflix profesyonelliğindeki bu dizide başka yerde bulamayacağınız görüntüler mevcut. Gezegenin hayret verici doğal güzelliklerini seyrederken bir yandan iklim değişikliğini iliklerinizde hissedeceksiniz.

8 bölümden oluşan bu belgeselde her bölüm dünyanın ayrı bir bölgesini konu alıyor. Bölüm süreleri ortalama 50 dakika.

Into the Inferno: Cehenneme Doğru

Werner Herzog’un sunduğu bu efsane belgesel alışılmışın çok dışında yer alıyor. Alman sinemasının en ünlü yönetmenlerinden olan Herzog, nefes kesen patlama ve lav görüntüleri eşliğinde volkanların gücünü anlatıyor. Bunun yanında eski kültürlerdeki yanardağ ritüellerini ele aldığı bu belgesel size çok farklı bir bakış açısı ve dünya görüşü kazandıracak.

2016 yapımı bu tek bölüm belgeselin uzunluğu 1 saat 47 dakika.

Sosyal İkilem

Sosyal ikilem Netflix orijinal içerikli belki de ekibin yaptığı en iddialı ve değerli yapımlardan biri. Sosyal medya üzerine yapılmış olan bu gerçekleri anlatan belgesel, sosyal medyanın karanlık yüzüne ışık tutuyor.

Belgeseli en çekici yapan kısım ise direkt olarak Pinterest’in yöneticisi, Like butonunu icat eden mühendis gibi kullanıcı değil üreticilerin ağzından anlatılıyor olması. Madalyonun öbür yüzünün anlatıldığı bu belgeselde aslında ne kadar büyük bir tehlike altında olduğunuzu ve her işleminizin kaydedildiğini birinci ağızdan öğreneceksiniz.

Tek bölüm olan bu enfes içerik, 2020 yapımı ve 1 saat 34 dakika.

Tür: Gerçek Hayat –  Tarih – Etkileyici

Virunga

2014 yılında inanılmaz ses getiren ve Tribeca Film Festivalindeki gösteriminden sonra En İyi Belgesel Film Akademi Ödülüne aday gösterilen bu belgesel duygusal bir film gibi sizleri etkileyecek.  Bu gerçek hikayenin konusu ise Afrika’nın en önemli ve gözde milli parklarından olan Virunga’da tehlike altındaki gorilleri kurtarmak için ucunda ölümü göze olan halkın, korucuların şirketlere ve avcılara karşı savaşı. Uğrunda insanların öldüğü bu olayın detaylarını öğrenince çok şaşıracaksınız.

Bir kısmınızın gözyaşlarını tutamayacağı bu belgeseli izledikten sonra kesinlikle petrol şirketlerine olan bakış açınız 180 derece değişecek. Tek bölüm niteliğinde olan bu film belgeselin uzunluğu 1 saat 40 dakika. Markastok blog ekibi olarak bu belgeseli şiddetle tavsiye ediyoruz.

Audible: Engel Tanımayan Başarı

Gerçek bir kişiyi anlatan bu belgesel işitme engelliler lisesine giden Friederick’i konu alıyor. Arkadaşının intiharı ile sarsılan Amerikan Futbolu öğrencisi, hem ailesini hem de ilişkilerini yoluna sokmaya çalışıyor. Bir yandan ise mezunlar günü maçına sıkı bir hazırlık yapıyor.

Ne olursa olsun hayatın devam ettiği ve zorlukların sizi yıldırmaması gerektiğini iliklerinizde hissedeceğiniz bu belgesel kesinlikle duygusallığın zirvesinde.

Tek bölüm ve 38 dakika olan yapım oldukça kısa süreli. Bir Youtube videosu uzunluğunda diyebiliriz.

Zorba Nasıl Olunur?

Tarihi ve politik bir gerçek yaşam belgeseli arıyorsanız 2021 yapımı bu belgesel serisi tam size göre. Politik seviyede diktatörlerin hayatını anlatan belgesel diğer belgesellerden farklı olarak düz bir anlatıma sahip değil. Tarihin en ünlü diktatörlerinin başa geçerken uyguladığı manipülasyon, hile ve taktikleri bir bir not edip el kitabı şeklinde size sunan bu belgesel, tüm diktatörlerin ortak kötülükte olduğunu gözler önüne seriyor.

İzlerken “Bunu da yapmazsın, yok artık!” diyeceğiniz bu tarihi belgeselin şuan sadece 1 sezonu yayınlandı. 6 bölümden oluşan belgeselin her bölümü ortalama 30 dakikadan oluşuyor. İlk sezonunda yer verdiği diktatörler sırasıyla Hitler, Saddam, İdi Amin, Stalin, Kaddafi ve Kuzey Kore Kim Hanedanlığı.

Schumacher

F1 severlerin belki de çoktan izlediği bu güzide yapım arşiv niteliğinde bir belgesel. Formula 1 pistinde 7 şampiyonluğu bulunan efsane isim Schumacher’in samimi bir belgeseli olan bu yapım biyografi ayarında ve başarıyı anlatıyor.

İzleyenlere kesinlikle ilham veren bu yapımın süresi 1 saat 53 dakika.

The Great Hack

Spesifik bir olaya odaklanan bu belgeselimizin konusu herkesin yakından hatırlayacağı, dünyanın gündemine bomba gibi oturan 2016 ABD seçimlerindeki veri hırsızlığı. Cambridge Analytica adlı şirketin her iki partiye de yönettiği kampanyasında ciddi usulsüzlükler ile seçimin kaderinde rol oynadığı anlaşılıyor ve olaylar seçimin dışına çıkarak tarihin en büyük suçlarından biri haline geliyor. Trilyonlarca verinin muamma olduğu bu belgesel gerçek bir trajedi değerinde. Sosyal İkilem belgeseli gibi sosyal medyanın bizi ne derecede takip ettiğini anlatan belgeselde gerçek dava görüntüleri ve yargı süreci de var.

2019 yapımı bu içerik 1 saat 54 dk uzunluğunda.

Sakkara’nın Sırları

Antik Mısır’ın büyüleyici yanlarına her defasında hayret edenler; işte tam size göre bir belgesel. Arkeolojik olarak oldukça önemli bir yere sahip olan Sakkara kazısından görüntüler ve kazı ekibinin röportajları bu belgeselde.

Kazıyı bu kadar önemli kılan şey ise 4400 yıllık henüz hiç soyulmamış bir mezarın eksiksiz keşfi. 1922 yılında keşfedilmiş olan ünlü Tutankhamun mezarını herkes duymuştur. Tutankhamun’u bu kadar ünlü yapan şey mezarının hiç çalınmadan bulunmasıydı. Bu yüzden antik mezarlarda soygunsuz bir kabir bulmak her şeyden önemli. Üstelik Sakkara tek kişiye ait değil, bir ailenin mezarı. 4400 yıl öncesine ciddi ışıklar tutan bu keşif sizleri çok heyecanlandıracak.

Tek bölüm belgesel olan bu yapım 1 saat 54 dakika.

Tür: Yemek

Game Changers

Netflix tarihinin en çok tartışma yaratan belgesellerinden biri olan Game Changers ile tanışın. Türkçe karşılığı “Oyunu Değiştirenler” olan bu belgesel için ön yargılı olmamanızı öneririz. Yemek alanında nasıl bir belgesel bu kadar tartışma yaratır diye sorduğunuzu da duyar gibiyiz. Ancak Game Changers tamamen veganlığı spesifik kan ve besin değeri kanıtlarıyla savunan ilginç bir belgesel. Ayrıca dünya çapındaki en büyük sporcuların vegan olduğu tezi de sizleri şok edecek.

Veganlık daha çok enerji verir tezini belgeselde röportaj vererek destekleyen sporcu ve oyuncular ise şu şekilde; Ünlü oyuncu ve vücut geliştirme üstadı Arnold Schwarzenegger, Jackie Chan, Formula 1 Şampiyonu Lewis Hamilton, NBA oyuncusu Chris Paul, ünlü tenisçi Novak Djokovic, uzun mesafe koşucusu Scott Jurek, asker eğiticisi Damien Mander, World Strong Man Patrik Baboumian.

Tek bölüm olarak yayınlanan belgeselin uzunluğu 1 saat 25 dakika uzunluğunda. İzledikten sonra kesinlikle yemek yeme alışkanlığınızı gözden geçireceksiniz.

Chef’s Table

Master Chef severleri hemen buraya alalım. Emmy adayı bu belgesel dizi yaratıcı ve baştan çıkarıcı tatlılarla gurme yemekleri ekranlarınıza getiriyor. Dünyanın farklı farklı yerlerinden seyahat tadında içeriğe sahip bu belgesel serisi öyle az da değil.

Chef’s table önce sadece Fransa olarak yayınlandı. Fransız şeflerin tabakları ses getirince ekip tüm dünyanın olacağı bir içerik olan Chef’s Table çekildi. Şuan 6 sezon yayınlandı ve hala da çekiliyor. Bunun dışında yine 4 bölümden oluşan bir barbekü sezonu da mevcut.

Ortalama her bölümü 50 dakika olan bu seri belgesel, evde keyifli vakitlerinizde harika bir içerik olacak.

Street Food

İsminden de anlaşılacağı üzere “Sokak Yemekleri” isimli bu yapım, kıta kıta sokak lezzetlerini size sunuyor. Toplamda 2 sezonu yayınlanmış olan dizinin ilk sezonu Asya, ikinci sezonu ise Latin Amerika’yı anlatıyor. Hem yemeklerin öyküleri hem de yapılışını göreceğiniz bu yapımda denemek için bilet alasınız gelecek yemekler ve para verseler yemem dediğiniz görüntüler var.

Sokak Yemeklerinin ortalama bir bölümü 30 dakika.

Tür: Müzik

This Is Pop

Netflix’in yeni güncel belgeselleri arasında yer alan This Is Pop müzik dünyasına müzisyenlerin yorumlarıyla size izletiyor. Arşiv niteliğindeki bu yapım ağırlıklı olarak pop olsa da genel bir müzik belgeseli tadında. Pop müzikten hoşlanmasanız bile size müzik tarihi ile ilgili çok şey katacak ve ilham verecek.

Şuan sadece ilk sezonu yayınlanan belgeselin her bölümü 44 dakika ve 8 bölümden oluşuyor.

Tür: Seyahat

Jack Whitehall: Travels With My Father

Hem seyahat hem komedi sevenler için biçilmiş kaftan olan bu yapıma bayılacaksınız. Ünlü komedyen Jack Whitehall ve tam zıttı hiçbir şeyden keyif almayan tutucu babası Michael aralarındaki bağı güçlendirmek için dünyayı geziyorlar.

Aralarındaki neşeli çekişme ile oldukça tatlı ve komik görüntüler çıkartan çift, bunun yanında da dünyayı gezerek farklı güzellikleri sizlerle buluşturuyor.

Travels With My Father’ın bir ortalaması var diyemeyiz. Toplamda 5 sezonu bulunan programın ilk sezonları 5-6 bölüm iken şuan 2-3 bölüm arasında gidiyor. Bölüm süreleri de kimi bölümler 30 dk ortalamasında iken bazı bölümleri ise 1 saat uzunluğunda.

Tür: Suç

Kedilere Bulaşmayın

Suç belgesellerinden ve dedektifçilikten hoşlananlar için aranan kan işte bu belgesel. Yıllar önce bir seri katil katlettiği kedilerin videosunu internete koyuyor ve tüm dünyadaki hayvan severler bir örgüt oluşturup bulmaya çalışıyor. Tamamen gerçek olan bu hikaye bir yerden sonra öyle bir hal alıyor ki inanamayacaksınız.

2019 da yayınlanan bu dizi belgesel, her biri ortalama 1 saat ve 3 bölümden oluşuyor. Gerçek bir suç avcısıysanız bu belgesel size harika gelecek.

Night Stalker: Katili Yakalamak

1980’lerde Los Angeles’ta dolanan katil Richard Ramirez’in gerçek hikayesini anlatan bu belgesel kesinlikle kanınızı donduracak. Soruşturmayı yöneten dedektifler Gil Carrillo ve Frank Salerno’nun da röportajlarının olduğu bu belgesel Amerikan hatta dünya tarihinin en soğukkanlı katilini anlatıyor.

Geceleri rastgele insanların evine girerek onlarca kişiyi katleden bu caninin hikayesi geceleri kapılarınızı kilitlemek konusunda biraz daha önlem almanıza sebep olacak. Dört bölümden oluşan bu yapımın her bölümü ortalama 50 dk.

İnanılmaz Soygunlar

Kan ve vahşet değil de zeka dolu soygunları merak edenleri hemen buraya alalım. Orijinal Netflix yapımı bu belgeselde Amerikan tarihindeki en büyük ve ilginç soygun hikayeleri sizinle olacak. Kimisi tesadüfen kimisi aylarca planlanarak yapılan bu soygunları izlerken muziplikte işin içine katılmış.

Yapımı en çok izlettiren şey ise belgeselin sinematik tatta oluşu ve birebir soygunu işleyen kişilerin röportajlarıyla anlatılıyor olması. Devamının çekileceği kulislerden sızan bu yapımda şuan sadece bir sezon bulunuyor. İlk sezonda 6 bölüm yayınlandı ve bölümlerin süreleri ortalama 45 dakika.

Yapılan Yorumlar
  • Avatar for Güneş Güneş dedi ki:

    Gördüğüm en iyi belgesel derlemesi olmuş. Kendime 5 tane seçtim bile. Devamını bekliyoruz 🙏🏻

Bir Yorum Yapın